Frigiderul e Mereu Gol, Dar Buzunarele Noastre Nu Fac Față!
„Andrei, iar ai lăsat frigiderul gol!” am strigat eu, simțind cum frustrarea îmi crește în piept. Era a treia oară săptămâna asta când mă trezeam dimineața și găseam frigiderul aproape pustiu. Andrei, fiul nostru de 32 de ani, locuia încă cu noi și părea că nu avea niciun plan să plece prea curând.
„Mamă, îmi pare rău. Am avut o noapte lungă cu proiectele și am uitat să fac cumpărături,” a răspuns el din camera lui, unde petrecea majoritatea timpului. Lucrează de acasă ca programator și rareori părăsește casa. De când a început pandemia, s-a izolat tot mai mult, iar noi, eu și Ion, soțul meu, ne simțim neputincioși.
Ion a intrat în bucătărie, privindu-mă cu o privire obosită. „Ana, trebuie să facem ceva. Nu putem continua așa la nesfârșit. Andrei trebuie să-și găsească un drum în viață.”
Am dat din cap, simțind cum lacrimile îmi umplu ochii. „Știu, dar ce putem face? Am încercat să vorbim cu el, dar pare că nimic nu-l motivează. Și problema cu greutatea…”
Ion a oftat adânc. „Poate ar trebui să vorbim cu un specialist. Poate are nevoie de ajutor profesional.”
Am fost de acord cu el, dar ideea de a-l confrunta pe Andrei cu această propunere mă înfricoșa. Știam cât de sensibil era la subiectul greutății sale și nu voiam să-l rănesc.
În acea seară, am decis să avem o discuție serioasă cu Andrei. Ne-am așezat toți trei la masă, iar Ion a început conversația.
„Andrei, știm că treci printr-o perioadă dificilă și vrem să te ajutăm,” a spus el cu blândețe.
Andrei a ridicat privirea de la telefonul său, surprins de tonul serios al tatălui său. „Ce vrei să spui?”
„Ne-am gândit că poate ar fi bine să vorbești cu cineva despre cum te simți. Un specialist te-ar putea ajuta să găsești soluții pentru problemele tale,” am adăugat eu.
Andrei s-a încruntat și a lăsat telefonul jos. „Credeți că sunt nebun? Că nu pot să-mi rezolv singur problemele?”
„Nu, dragule,” am spus eu repede. „Dar uneori e bine să ai pe cineva care să te ghideze. Nu e nimic rușinos în asta.”
A urmat un moment de tăcere apăsătoare. Andrei părea că se luptă cu gândurile sale.
„Bine,” a spus el în cele din urmă. „Voi încerca. Dar nu promit nimic.”
Am simțit cum o greutate imensă mi se ridică de pe umeri. Era un pas mic, dar era un început.
În următoarele săptămâni, Andrei a început să meargă la terapie și am observat schimbări subtile în comportamentul lui. A început să iasă mai des din casă și chiar a început să facă exerciții fizice ușoare.
Într-o seară, după cină, Andrei ne-a surprins spunând: „Am întâlnit pe cineva la sală. O cheamă Maria și e foarte drăguță.”
Eu și Ion ne-am privit unul pe altul cu uimire și bucurie. Poate că lucrurile începeau să se schimbe în bine.
Cu toate acestea, drumul nu a fost lipsit de obstacole. Andrei încă se lupta cu nesiguranțele sale și uneori avea zile în care se închidea din nou în sine.
Într-o astfel de zi, l-am găsit stând pe verandă, privind în gol.
„Andrei,” am spus eu încet, așezându-mă lângă el. „Știi că suntem aici pentru tine, nu?”
El a dat din cap încet. „Știu, mamă. Doar că uneori simt că nu sunt suficient de bun pentru nimeni.”
„Ești mai mult decât suficient,” i-am spus eu cu fermitate. „Și suntem mândri de tine pentru fiecare pas pe care îl faci înainte.”
Andrei m-a privit cu ochii plini de lacrimi și mi-a zâmbit slab.
„Mulțumesc,” a spus el încet.
În acea noapte, m-am culcat cu inima mai ușoară, știind că fiul nostru începea să-și găsească drumul.
Dar mă întreb: câți alți părinți se confruntă cu aceeași situație? Câți dintre noi suntem pregătiți să ne susținem copiii chiar și atunci când drumul lor pare nesigur? Cum putem găsi echilibrul între a-i proteja și a-i lăsa să-și trăiască propriile vieți?