Un An Sub Același Acoperiș: Bunicii, Copilul și Furtuna Din Sufletul Meu
— Nu mai pune atât de mult zahăr în ceai, Maria! îi strigă mama din bucătărie tatălui meu, în timp ce eu încercam să adorm fetița. Plângea de două ore fără oprire. Mă simțeam ca o frunză pe apă, purtată de valuri pe care nu le puteam controla. M-am mutat la Cluj după nuntă, cu Vlad, bărbatul pe care îl iubesc, dar care nu știe nici el cum să mă ajute când mă prăbușesc.
Când am rămas însărcinată, am crezut că totul va fi ca în filme: zâmbete, lapte cald și miros de bebeluș. Dar realitatea a venit peste mine ca o avalanșă: nopți nedormite, colici, frici că nu sunt o mamă bună. Vlad lucra mult, iar eu mă simțeam tot mai singură. Într-o seară, după ce am izbucnit în plâns la telefon cu mama, ea a venit cu propunerea: „Venim noi la voi un an. Să vă ajutăm.”
Am acceptat fără să mă gândesc prea mult. În câteva săptămâni, părinții mei și-au făcut bagajele și au venit cu trenul la Cluj. Au adus cu ei borcane cu zacuscă, pături groase și obiceiurile lor din Botoșani. Din prima zi, casa noastră mică s-a umplut de voci, mirosuri și reguli noi.
— Maria, lasă copilul să doarmă pe burtică! Așa am crescut și tu ai supraviețuit! insista mama.
— Nu se mai face așa, mamă! Acum toți doctorii spun altceva! îi răspundeam printre dinți, încercând să-mi păstrez calmul.
Tata era mai tăcut. Își găsea mereu ceva de făcut: repara robinetul care picura sau ieșea la plimbare cu cățelul vecinilor. Dar seara, când ne adunam toți la masă, îl vedeam cum își privește nepoata cu ochii umezi.
Primele luni au fost un carusel. Mama mă ajuta la gătit și la spălat hainele bebelușului, dar nu trecea zi fără să nu-mi spună că nu țin casa destul de curată sau că nu știu să gătesc ca lumea. Vlad încerca să fie mediator, dar uneori îl simțeam copleșit de energia noastră feminină.
— Vlad, tu ce zici? E normal să nu-i dai copilului supă la șase luni? întreba mama.
— Nu știu… Maria citește pe internet tot felul de chestii… răspundea el ezitant.
Mă simțeam prinsă între două lumi: cea veche, a părinților mei, cu reguli clare și certitudini, și cea nouă, a mea, plină de îndoieli și informații contradictorii. Într-o noapte, după ce Ruby a avut febră și am stat toți trei lângă pătuțul ei până dimineața, am izbucnit:
— Nu mai pot! Vreau să fiu singură cu copilul meu! Simt că nu sunt în stare să fiu mamă dacă sunteți mereu aici să-mi spuneți ce fac greșit!
Mama s-a uitat la mine ca și cum i-aș fi dat o palmă.
— Noi doar vrem să te ajutăm… Știi cât am suferit când te-am crescut singură? Tata era mereu plecat… Eu n-am avut pe nimeni!
Am început amândouă să plângem. Tata a ieșit pe balcon fără să spună nimic. Vlad s-a retras în dormitor.
A doua zi dimineață a fost liniște. Mama făcea cafeaua fără să vorbească. Tata citea ziarul vechi adus din gară. Am simțit pentru prima dată cât de greu e să trăiești cu părinții tăi când ești adult. Dar tot atunci am simțit și cât de mult îi iubesc.
Au urmat luni în care am învățat să ne negociem spațiul. Am stabilit reguli: cine gătește într-o zi nu spală vasele; cine adoarme copilul are voie să doarmă la prânz. Am început să râdem din nou împreună. Mama i-a făcut lui Ruby primul pulover roz. Tata i-a citit povești din copilăria mea.
Dar conflictele nu au dispărut. Într-o seară, Vlad a venit acasă supărat:
— Maria, trebuie să vorbim. Simt că nu mai avem loc pentru noi doi. Parcă suntem chiriași în propria casă…
L-am privit lung. Avea dreptate. Îmi era dor de serile noastre liniștite, de intimitatea noastră pierdută printre scutece și sfaturi materne.
Am încercat să vorbesc cu mama:
— Mamă, poate ar trebui să ieșiți mai des în oraș… Să vă faceți prieteni aici…
— Noi nu cunoaștem pe nimeni aici… Și oricum suntem aici pentru voi!
M-am simțit vinovată. Dar știam că trebuie să găsim un echilibru.
Într-o zi de primăvară, Ruby a făcut primii pași chiar spre bunicul ei. Tata a izbucnit în lacrimi:
— N-am crezut că o să apuc ziua asta…
Atunci am înțeles că prezența lor nu e doar povară — e dar. Dar un dar greu de dus uneori.
Când s-a împlinit anul promis, părinții mei au început să vorbească despre întoarcerea acasă.
— O să ne fie dor de voi… Dar poate e timpul să vă lăsăm pe picioarele voastre…
Am plâns toți patru în bucătăria mică unde ne-am certat și ne-am împăcat de atâtea ori.
Acum casa e mai liniștită. Ruby aleargă prin camerele goale și strigă „buni!” la telefon. Eu și Vlad avem din nou serile noastre — dar uneori tânjesc după haosul acela cald.
Mă întreb: oare cât de mult ne ajutăm sau ne rănim unii pe alții atunci când vrem doar să facem bine? Și cât din ceea ce suntem azi se datorează acelor momente când am trăit împreună sub același acoperiș?