Întâlnirea de familie care mi-a schimbat viața
— Nu pot să cred că nu mi-ai spus nimic, Camelia! am izbucnit, trântind ușa bucătăriei după mine. Mâinile îmi tremurau, iar inima îmi bătea nebunește. Tocmai mă întorsesem de la sora mea, Mariana, care, printre laudele obișnuite la adresa nurorii mele, mi-a aruncat o bombă: Vlad, fiul meu, ar avea probleme grave de sănătate. Cum era posibil să nu știu nimic?
Camelia s-a ridicat încet de la masă, cu ochii roșii de plâns. — Nu am vrut să te îngrijorez… Vlad a zis că nu vrea să știe nimeni. E bărbat, se descurcă el, așa mi-a spus.
— Dar eu sunt mama lui! Cum să nu știu? Ce fel de familie suntem dacă ne ascundem lucruri atât de importante?
Camelia a oftat adânc și s-a așezat din nou. — Vlad are probleme cu inima. De câteva luni merge la doctori, face analize… Nu vrea să te streseze, mai ales după ce ai trecut prin atâtea cu tata.
M-am prăbușit pe scaunul din fața ei. Parcă tot aerul din cameră dispăruse. Mi-am amintit de tata, cum s-a stins încet, fără să spună nimănui cât îl doare. Oare Vlad moștenise aceeași încăpățânare? Sau poate era vina mea că nu am fost destul de atentă?
— Și ce spun doctorii? am întrebat cu voce stinsă.
— Încă nu știm sigur. Așteptăm rezultatele unor analize. Dar… uneori îl doare tare pieptul și obosește repede. Eu încerc să-l ajut cum pot, dar el nu vrea să accepte că e bolnav.
În acel moment, ușa s-a deschis și Vlad a intrat în casă. Părea obosit, cu cearcăne adânci sub ochi și palid ca varul. S-a uitat la mine și a înțeles imediat că știu.
— Deci ai aflat… a spus el încet.
— De ce nu mi-ai spus? am întrebat printre lacrimi.
Vlad s-a așezat lângă mine și mi-a luat mâna. — Mamă, nu voiam să te sperii. Știu cât ai suferit cu tata… N-am vrut să-ți mai pun o povară pe umeri.
— Dar eu sunt mama ta! Nu poți duce totul singur! Trebuie să fim o familie, să ne sprijinim!
A urmat o tăcere grea. Camelia plângea în șoaptă. Vlad își privea mâinile, rușinat parcă de propria slăbiciune.
— Știi ce e cel mai greu? a spus el după un timp. Să mă uit la tine și la Camelia și să văd frica din ochii voștri. Eu… eu nu vreau să fiu motivul pentru care suferiți.
— Dar suferim oricum dacă nu știm! i-am răspuns. Mai bine împreună decât fiecare singur cu durerea lui.
În zilele care au urmat, casa noastră s-a umplut de tăceri apăsătoare și priviri fugare. Încercam să mă port normal, dar fiecare gest al lui Vlad mă făcea să tresar: dacă obosea urcând scările, dacă se oprea dintr-o dată din vorbit… Camelia era mereu pe lângă el, atentă la orice semn.
Într-o seară, când Vlad era la baie, am găsit pe masa din sufragerie o scrisoare neterminată către el:
„Dragul meu Vlad,
Nu știu cum să-ți spun cât de mult te iubesc și cât mă doare să te văd suferind. Mi-e teamă pentru tine și pentru noi…”
Am lăsat scrisoarea la locul ei și m-am dus în bucătărie unde Camelia spăla vasele mecanic.
— Îl iubești mult, nu-i așa? am întrebat-o încet.
Ea a dat din cap și a început să plângă în hohote. — Mi-e frică să-l pierd… Mi-e frică să rămân singură… Și mi-e frică să nu greșesc ceva care să-l facă să sufere mai tare.
Am îmbrățișat-o strâns. Pentru prima dată am simțit că suntem cu adevărat o familie: unite prin frică, dar și prin dragoste.
Câteva zile mai târziu au venit rezultatele analizelor. Vlad avea nevoie de operație pe inimă. A fost un șoc pentru toți. Mama lui Camelia a venit din Bacău să ne ajute cu copiii lor mici, iar eu am făcut naveta între spital și casă.
Într-o noapte, stând pe holul spitalului cu Mariana, sora mea, am izbucnit:
— Oare unde am greșit? De ce trebuie să trecem prin atâtea?
Mariana m-a strâns de mână: — Nu ai greșit nicăieri. Asta e viața. Important e că sunteți împreună acum.
Operația a fost lungă și grea. Am stat cu sufletul la gură ore întregi. Când medicul a ieșit și ne-a spus că totul a decurs bine, am simțit că pot respira din nou.
Acum Vlad se recuperează acasă. Camelia îi citește în fiecare seară din romanul lui preferat, iar copiii îi aduc desene colorate cu inimi mari și zâmbitoare.
M-am întrebat adesea dacă ar fi fost mai bine să nu aflu niciodată adevărul sau dacă tăcerea ar fi protejat pe cineva cu adevărat. Dar știu acum că doar împreună putem trece peste orice necaz.
Oare câte familii trăiesc cu astfel de secrete? Cât de mult ne protejează tăcerea și cât ne rănește? Poate că uneori cel mai mare curaj este să spui adevărul celor pe care îi iubești.