„După ce soțul ei a decedat, soacra mea a cerut să se mute cu noi: La 55 de ani, este prea tânără pentru a fi atât de neajutorată”
Era o seară răcoroasă de toamnă când Sorin și cu mine ne-am așezat la masa din bucătărie, aceea care fusese martora nenumăratelor cine în familie și conversații târzii în noapte. De data aceasta, însă, atmosfera era sumbră, aerul încărcat de tensiunea nespusă. Elena, mama lui Sorin, tocmai își pierduse soțul, Robert, în urma unui atac de cord neașteptat, cu trei luni în urmă. La 55 de ani, se găsea singură în casa în care trăiseră împreună peste 30 de ani.
Elena fusese întotdeauna o femeie vibrantă și independentă, dar pierderea lui Robert părea să-i fi răpit din energia obișnuită. Recent, începuse să ne sune aproape în fiecare zi, vocea ei având o tristețe greu de ignorat. Vorbea despre cum se simțea rău, despre singurătatea care o învăluia în casa ei mare, despre sentimentul de a fi nelăsată și neglijată. Era clar că suferea, dar portretizarea ei ca fiind complet neajutorată mi se părea exagerată. Până la urmă, avea doar 55 de ani și era într-o stare de sănătate rezonabilă.
Într-o seară, vocea Elenei s-a auzit la telefon, mai deznădăjduită ca niciodată. „Sorin, nu mai pot face față singură,” a mărturisit ea. „Îmi lipsește teribil tatăl tău, și casa asta… este pur și simplu prea mult. Aș putea… poate să vin și să stau cu voi și cu Raluca o vreme?”
Sorin, fiind întotdeauna un fiu devotat, a fost rapid să fie de acord. „Desigur, mamă. Vom găsi o soluție,” i-a asigurat el, aruncându-mi o privire. Am forțat un zâmbet, ascunzându-mi rezervele. Elena era familie, până la urmă, și familia rămâne unită. Dar, în adâncul sufletului, mă temeam de ce ar putea însemna mutarea ei pentru căsnicia noastră și planurile noastre de familie.
Săptămâna următoare, Elena s-a mutat în camera noastră de oaspeți cu mulțimea ei de lucruri personale, transformând-o într-o versiune miniaturală a vechii sale case. Zilele au devenit săptămâni, și prezența Elenei a devenit constantă în viețile noastre. Depindea de Sorin pentru totul, de la cumpărături până la gestionarea finanțelor ei, iar plângerile ei de sănătate păreau să se înmulțească pe zi ce trece.
Urmăream cum Sorin devenea din ce în ce mai obosit, sfâșiat între rolurile de soț și fiu. Conversațiile noastre deveneau mai scurte, momentele noastre singure mai rare. Încercam să fiu suportivă, dar nu puteam să scap de sentimentul că Elena își manipula emoțiile fiului său pentru a-și satisface propriile nevoi de atenție și companie.
Într-o seară, în timp ce stăteam în pat așteptând ca Sorin să termine de ajutat-o pe Elena cu medicamentele ei, mi-am dat seama cât de tensionată devenise relația noastră. Râsul și ușurința care ne defineau odinioară fuseseră înlocuite de o tăcere grea, plină de nevoile nesfârșite ale Elenei.
Lunile au trecut, și situația nu s-a îmbunătățit. Elena nu arăta niciun semn că ar vrea să-și recâștige o oarecare independență sau să găsească o comunitate de colegi. În schimb, părea să se adâncească și mai mult în rolul de văduvă nevoiașă, iar Sorin, legat de vinovăție și datorie, îi îndeplinea fiecare capriciu.
Într-o noapte rece de iarnă, în timp ce stăteam singură în sufragerie în timp ce Sorin o îngrijea pe Elena, am înțeles că aceasta era noua noastră normalitate. Elena s-ar putea să se fi mutat pentru a scăpa de singurătate, dar făcând asta, a semănat, fără să vrea, semințele izolării în căsnicia noastră. Privind cum zăpada cădea în tăcere afară, nu puteam să nu simt că eram cu toții prinși într-o situație fără un sfârșit clar în vedere, fiecare dintre noi mai singur ca niciodată.