„Lucrez într-un cămin de bătrâni. Niciodată nu o voi uita”: În fiecare zi, Violeta stătea la fereastră așteptându-și fiul
Camera Violetei avea cea mai frumoasă vedere spre micuța grădină din afara căminului de bătrâni unde lucram. În fiecare dimineață, își împingea scaunul cu rotile până la fereastră, ochii ei scrutând poteca care ducea la intrare. Fiul ei, Filip, o adusese aici sub pretextul unei șederi temporare în timp ce „rezolva niște lucruri” la casa ei. Dar zilele s-au transformat în săptămâni, iar săptămânile în luni, și adevărul a devenit evident pentru amândoi – Violeta era aici pentru a rămâne.
Îmi amintesc prima zi când Filip a adus-o. Violeta era ezitantă, strângând la piept un mic album foto – o colecție de amintiri de care nu era pregătită să se despartă. Filip, cu un zâmbet forțat, i-a asigurat că va fi doar pentru puțin timp. Dar ochii lui evitau să mă întâlnească, și în ei am citit permanența deciziei sale.
Ca unul dintre îngrijitorii de acolo, am văzut mulți rezidenți venind și plecând, fiecare cu propriile lor povești și tristeți. Dar situația Violetei a rezonat cu mine. Poate era modul în care se agăța de speranță, sau cum i se lumina fața de fiecare dată când o mașină oprea, doar pentru ca lumina să se stingă când coborau străini.
Zilele s-au transformat în anotimpuri, iar frunzele din afara ferestrei Violetei s-au transformat din verziul luxuriant al verii în nuanțele aprinse ale toamnei, și apoi în goliciunea aspră a iernii. Cu fiecare zi ce trecea, Violeta vorbea mai puțin despre Filip și mai mult despre trecut – anii ei ca profesoară, călătoriile pe care le făcea cu soțul ei decedat, mirosul mâncării mamei sale. Era ca și cum s-ar retrage într-un loc unde durerea abandonului nu o putea atinge.
Vizitele lui Filip au devenit tot mai rare cu timpul. La început săptămânal, apoi lunar, și apoi deloc. Ultima dată când a venit, a adus o cutie cu lucrurile Violetei de acasă – mai multe obiecte care semnalau permanența șederii ei. Vorbea despre cât de ocupat era, cum jobul său îi cerea atât de mult. Violeta dădea din cap, ochii ei umezi de lacrimi nerostite, o înțelegere tăcută trecând între ei că poate acesta era un rămas bun.
Am urmărit cum rezistența ei slăbea. Femeia care odinioară stătea la fereastră cu așteptare acum o făcea cu resemnare. Mâinile ei nu mai tremurau de emoție, ci stăteau liniștite în poală, acceptând. Personalul și cu mine ne-am străduit să-i umplem zilele cu căldură și grijă, dar absența fiului ei era un gol pe care nu-l puteam umple.
Sfârșitul a venit liniștit într-o dimineață de iarnă, cu zăpadă căzând ușor în afara ferestrei ei. Violeta nu a ajuns la scaunul ei în acea zi. A rămas în pat, cu o expresie serenă pe față, ca și cum în visurile ei, în sfârșit s-ar fi reunit cu familia ei. Când am găsit-o, camera era tăcută, genul acela de tăcere care spune multe.
Filip a venit după lucrurile ei o săptămână mai târziu. Era posomorât, ochii lui reflectând în sfârșit gravitatea alegerilor sale. Ne-a mulțumit pentru îngrijirea noastră, vocea lui abia un șoaptă, și a plecat cu o ultimă privire în camera goală.
Scaunul Violetei de la fereastră a rămas gol. Câteodată, cred că o văd acolo, privind în afară, așteptând. Dar știu că este doar umbra amintirilor, imprimată într-un loc unde cândva trăia speranța.