„Timpuri disperate au cerut măsuri disperate, dar răspunsul fratelui meu m-a lăsat cu inima frântă”
Viața are un mod de a te testa când te aștepți mai puțin. Soțul meu, Bogdan, și cu mine am reușit întotdeauna să ne menținem la suprafață, în ciuda venitului modest pe care îl aducea din slujba lui de profesor. Nu eram bogați, dar eram suficient de confortabili, trăind într-un oraș mic din România, unde cerințele vieții nu ne întindeau prea mult.
Totuși, totul s-a schimbat când a lovit pandemia. Școlile s-au închis, iar Bogdan a fost trimis în șomaj tehnic. Micile economii pe care le aveam s-au diminuat rapid pe măsură ce ne luptam să acoperim ipoteca și alte facturi esențiale. În această perioadă am descoperit că sunt însărcinată cu al doilea nostru copil. Bucuria veștii a fost umbrită de panica pură a situației noastre financiare.
Îmi amintesc că stăteam la vechea noastră masă din bucătărie, scârțâind, într-o seară, cu facturile întinse în fața mea ca un joc crud. Bogdan a încercat să mă asigure, dar îngrijorarea din ochii lui reflecta propria mea teamă. Atunci am decis să apelez la fratele meu, Dorian, care întotdeauna fusese cel mai stabil financiar din familia noastră.
Dorian se mutase la București cu ani în urmă și își făcuse o viață decentă în finanțe. Nu eram foarte apropiați, dar disperarea nu cunoaște granițe. Am redactat un email, explicându-i situația noastră în detaliu, înghițindu-mi mândria cu fiecare cuvânt tastat. L-am întrebat dacă ne-ar putea împrumuta niște bani pentru a trece peste următoarele luni, promițând că îi vom returna de îndată ce vom putea.
Zilele au trecut fără răspuns. De fiecare dată când telefonul meu suna, inima îmi sărea, sperând că era Dorian care în sfârșit răspundea. Când a răspuns în cele din urmă, emailul lui a fost scurt și, spre disperarea mea, lipsit de simpatie. A scris despre tensiunile financiare pe care pandemia le-a pus pe toată lumea și ne-a sfătuit să „strângem cureaua” și să încercăm programele de asistență guvernamentale. Și-a încheiat nota spunând că trebuie să-și protejeze propria securitate financiară și ne-a urat noroc.
Am citit emailul din nou și din nou, fiecare cuvânt tăindu-mă ca un cuțit. Nu mă așteptam la gesturi grandioase, dar răceala răspunsului său m-a durut profund. Bogdan m-a ținut în brațe în timp ce plângeam, amândoi simțindu-ne mai singuri ca niciodată.
Lunile următoare au fost un vârtej de aplicări pentru asistență, raționalizarea mesei noastre și participarea la interviuri de angajare virtuale. Bogdan a găsit în cele din urmă o muncă part-time online, dar nu era suficient. Tensiunea financiară a pus presiune și pe căsnicia noastră, cu tensiuni crescânde și conversații care se transformau în certuri.
Când fiica noastră, Nova, s-a născut, a adus un strop de bucurie în viețile noastre tensionate. Totuși, fericirea era întotdeauna umbrită de anxietatea legată de viitor. Ne-am mutat într-un apartament mai mic, am vândut una dintre mașini și am continuat să tăiem colțurile ori de câte ori era posibil.
Privind în urmă, îmi dau seama că încercarea ne-a învățat reziliența și realitatea dură că uneori, te poți baza doar pe tine însuți. De asemenea, mi-a arătat natura fragilă a relațiilor tensionate de bani. Dorian și cu mine nu am vorbit mult de atunci. Este o rană care poate timpul o va vindeca, dar pentru moment, rămâne un memento dureros al zilelor noastre cele mai întunecate.