Strigătele Neîncetate din Apartamentul 3B: Coșmarul unui Cartier
„Nu mai suport!” am strigat, aruncându-mi telefonul pe canapea. Era a treia noapte consecutivă când plânsetele din apartamentul 3B îmi tulburau somnul. M-am ridicat brusc și am început să mă plimb prin cameră, încercând să-mi găsesc calmul. În mintea mea, se derulau imagini cu un copil singuratic, înconjurat de întuneric și frică.
Vecina mea, doamna Popescu, o femeie în vârstă cu părul alb ca neaua, îmi spusese că și ea auzise aceleași plânsete. „E ceva în neregulă acolo, Maria,” îmi spusese ea cu o voce tremurândă. „Trebuie să facem ceva.” Dar ce puteam face? Ușa apartamentului 3B era mereu închisă și nimeni nu răspundea la bătăile noastre.
Într-o dimineață, după o noapte albă, m-am întâlnit cu vecinul meu, Andrei, pe scara blocului. „Ai auzit și tu?” m-a întrebat el, privindu-mă cu ochi obosiți. Am dat din cap afirmativ. „Trebuie să facem ceva. Nu putem lăsa lucrurile așa.” Am decis să mergem împreună la administratorul blocului, domnul Ionescu, un bărbat robust și autoritar.
„Domnule Ionescu,” am început eu, „există o problemă în apartamentul 3B. Copilul acela… plânge încontinuu.” Domnul Ionescu ne-a privit sceptic. „Am auzit și eu zvonuri, dar nu pot face nimic fără dovezi clare,” a spus el, ridicând din umeri.
Frustrați și fără alte opțiuni, am decis să apelăm la poliție. Am sunat la secție și am explicat situația. „Vom trimite pe cineva să verifice,” ne-au asigurat ei. Dar zilele treceau și nimic nu se schimba.
Într-o seară, după ce plânsetele au devenit insuportabile, am ieșit pe hol și am bătut cu putere în ușa apartamentului 3B. „Deschideți!” am strigat eu disperată. Din spatele meu, Andrei și doamna Popescu mă priveau cu îngrijorare. Dar nimeni nu a răspuns.
Când poliția a sosit în sfârșit, au spart ușa cu un zgomot asurzitor. Am privit cu toții cum ofițerii intrau în apartament. După câteva minute care păreau ore, unul dintre ei a ieșit afară cu fața palidă. „E mai rău decât ne-am imaginat,” a spus el cu o voce gravă.
Am intrat și noi, cu inima bătându-ne nebunește. Apartamentul era întunecat și dezordonat. Într-un colț al camerei de zi, un copil mic stătea pe podea, cu ochii mari și speriați. Lângă el, o femeie zăcea inconștientă.
„Doamne Dumnezeule,” a șoptit doamna Popescu, acoperindu-și gura cu mâna. Poliția a chemat ambulanța și femeia a fost dusă la spital. Copilul a fost luat de asistenții sociali.
În zilele care au urmat, am aflat că femeia era mama copilului și că suferea de depresie severă. Fusese abandonată de soțul ei și se lupta să supraviețuiască singură. Copilul plângea pentru că era flămând și speriat.
Comunitatea noastră a fost zguduită de această descoperire. Ne-am simțit vinovați că nu am intervenit mai devreme, că nu am făcut mai mult pentru a ajuta.
„Cum am putut să fim atât de orbi?” m-am întrebat eu într-o seară, privind pe fereastră la blocul nostru tăcut. „Cum putem să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla niciodată așa ceva?”
Acum, când mă gândesc la acele zile întunecate, mă întreb dacă am fi putut face mai mult pentru a preveni această tragedie. Oare câte alte strigăte rămân neauzite în jurul nostru?”