„Fostul Soț a Încercat să Fie Tatăl Perfect: A Durat Două Săptămâni”
Când eu și Andrei am divorțat, am crezut că ce era mai rău a trecut. Am fost căsătoriți timp de opt ani tumultuoși, iar fiul nostru, Mihai, era singurul punct luminos într-o relație altfel zbuciumată. Andrei a fost mereu mai concentrat pe cariera lui decât pe viața de familie, dar după divorț, dintr-o dată a decis că vrea să fie tatăl perfect.
A început cu acuzații. Andrei m-a numit o mamă rea, susținând că sunt neglijentă și nepotrivită pentru a-l crește pe Mihai. A mers mai departe și l-a luat pe Mihai de la mine pentru ceea ce el a numit „o perioadă de probă”. Chiar a amenințat că îmi va lua drepturile părintești dacă nu mă conformez. Eram devastată și furioasă, dar în loc să mă lupt, am decis să-i dau o șansă. Poate că ar putea fi tatăl de care Mihai avea nevoie.
I-am dat lui Andrei o lună să se dovedească. Dacă putea arăta că este capabil să fie un tată responsabil și iubitor, aș fi considerat custodia comună. În adâncul sufletului, speram ca aceasta să fie o oportunitate pentru Andrei să se implice mai mult și pentru Mihai să aibă un tată mai prezent.
Prima săptămână părea promițătoare. Andrei îl ducea pe Mihai la școală în fiecare zi, îl ajuta cu temele și chiar participa la meciurile lui de fotbal. Mihai părea fericit și, pentru un moment, am crezut că poate ar putea funcționa. Dar în a doua săptămână, lucrurile au început să se destrame.
Jobul solicitant al lui Andrei a început să interfereze. A ratat de două ori să-l ia pe Mihai de la școală, lăsându-l pe fiul nostru să aștepte ore întregi până când am putut ajunge eu acolo. A uitat de antrenamentele de fotbal ale lui Mihai și nu s-a prezentat la o ședință cu părinții. Mihai a început să simtă dezamăgirea și mi s-a rupt inima văzându-l atât de dezamăgit.
Într-o seară, Mihai m-a sunat plângând. Andrei îl lăsase singur acasă pentru a participa la o întâlnire de serviciu. Mihai era speriat și nu știa ce să facă. Am fugit la locuința lui Andrei și l-am găsit pe Mihai stând pe treptele din față, strângându-și rucsacul și părând pierdut. Acela a fost momentul în care am știut că încercarea lui Andrei de a fi tatăl perfect eșua lamentabil.
L-am confruntat pe Andrei în acea noapte. Era defensiv, dând vina pe jobul lui și spunând că face tot ce poate. Dar ce putea el nu era suficient pentru Mihai. L-am luat pe Mihai înapoi acasă cu mine și Andrei nu a opus prea multă rezistență. Era clar că nu putea face față responsabilității.
Următoarele săptămâni au fost grele. Mihai era confuz și rănit de inconsistența tatălui său. M-a întrebat de ce tatăl lui nu mai vrea să petreacă timp cu el și am avut dificultăți în a găsi cuvintele potrivite pentru a explica fără a-l face pe Andrei să pară răufăcător.
Andrei a continuat să facă promisiuni pe care nu le putea ține. Spunea că va veni la cină sau că îl va lua pe Mihai în weekend, dar de cele mai multe ori anula în ultimul moment. Fiecare promisiune încălcată eroda încrederea și dragostea lui Mihai pentru tatăl său.
În final, încercarea lui Andrei de a juca rolul tatălui perfect a durat doar două săptămâni înainte ca totul să se destrame. S-a întors la prioritizarea carierei sale în detrimentul fiului nostru, lăsându-mă pe mine să adun bucățile inimii frânte ale lui Mihai.
Am realizat că oferindu-i lui Andrei o șansă fusese o greșeală. În loc să se dovedească un tată capabil, el doar a arătat cât de nesigur era cu adevărat. A fost o lecție dureroasă atât pentru mine cât și pentru Mihai, dar m-a făcut mai determinată ca niciodată să fiu părintele stabil și iubitor de care fiul meu avea nevoie.