„Când Fosta Mea Soacră a Venit la Mine Acasă, N-am Recunoscut-o: Personalitatea Ei Groaznică a Rămas Neschimbată”
Mereu m-am mândrit cu faptul că sunt o persoană iertătoare. Viața este prea scurtă pentru a ține ranchiună, sau cel puțin așa credeam. Dar apoi a fost doamna Popescu, fosta mea soacră. Din momentul în care am cunoscut-o, mi-a făcut clar că nu eram suficient de bună pentru fiul ei. Disprețul ei față de mine era palpabil și nu rata nicio ocazie să mă facă să mă simt mică.
Totul a început când am început să mă întâlnesc cu fiul ei, Mihai. Doamna Popescu făcea comentarii răutăcioase despre aspectul meu, despre jobul meu și chiar despre familia mea. Ne invita la cină și apoi petrecea întreaga seară criticând tot ce făceam. Mihai încerca să mă apere, dar era clar că părerea mamei lui conta foarte mult pentru el.
Când eu și Mihai ne-am căsătorit, am sperat că lucrurile se vor îmbunătăți. Nu s-au îmbunătățit. Comportamentul doamnei Popescu s-a înrăutățit. Venea neanunțată, îmi rearanja mobila și îmi critica abilitățile de gospodină. A mers chiar până la a-mi spune că nu sunt potrivită să fiu mamă când am rămas însărcinată cu primul nostru copil.
Ultima picătură a fost când eu și Mihai am decis să divorțăm. Doamna Popescu m-a învinuit în totalitate pentru destrămarea căsniciei noastre. A răspândit zvonuri despre mine printre prietenii noștri comuni și chiar a încercat să întoarcă propria mea familie împotriva mea. A fost o perioadă întunecată în viața mea, dar în cele din urmă am reușit să merg mai departe.
Au trecut ani și nu am avut niciun contact cu doamna Popescu. M-am recăsătorit și mi-am construit o nouă viață. Într-o zi, din senin, a fost o bătaie la ușă. Când am deschis, am fost șocată să o văd pe doamna Popescu stând acolo. Arăta diferit—mai bătrână, mai fragilă—dar ochii ei încă aveau aceeași răceală.
„Bună, draga mea,” a spus ea cu un zâmbet forțat. „Eram prin cartier și m-am gândit să trec pe la tine.”
Am fost luată prin surprindere, dar am invitat-o înăuntru din politețe. De îndată ce a pășit în casă, a început vechiul ei obicei de a critica tot ce vedea. Noua mea casă, noul meu soț, chiar și copiii mei nu au fost scutiți de cuvintele ei aspre.
„Văd că nu te-ai schimbat prea mult,” a spus ea cu un zâmbet ironic. „Încă faci aceleași greșeli.”
Am simțit un nod familiar de anxietate formându-se în stomac. Era ca și cum timpul nu ar fi trecut deloc. Prezența doamnei Popescu a readus toate vechile sentimente de inadecvare și frustrare.
După ceea ce părea o eternitate, în cele din urmă a plecat. Când am închis ușa în urma ei, mi-am dat seama că unele persoane nu se schimbă niciodată. Doamna Popescu va rămâne mereu aceeași persoană amară și critică pe care o cunoscusem.
M-am așezat și am tras adânc aer în piept, încercând să mă liniștesc după întâlnire. A fost un memento dureros că unele răni nu se vindecă niciodată complet și că unele persoane este mai bine să rămână în trecut.