„Copiii Mei M-au Ignorat Ani de Zile: Dar Când au Auzit de Testamentul Meu, au Venit în Fugă”
Întotdeauna am crezut că familia este totul. Crescând într-o comunitate unită din Cluj, mi-am imaginat un viitor în care copiii mei vor fi stâlpii mei de sprijin în anii de apus. Am doi copii, Andrei și Ana, care m-au binecuvântat cu patru nepoți minunați. Soțul meu a trecut în neființă acum un deceniu și, de atunci, am trăit singură în casa noastră de familie.
În primii ani după moartea soțului meu, Andrei și Ana mă vizitau ocazional. Dar pe măsură ce timpul a trecut, vizitele lor au devenit din ce în ce mai rare. Erau ocupați cu viețile lor, carierele și familiile lor. Am înțeles că aveau responsabilități, dar singurătatea era copleșitoare. Am petrecut sărbătorile singură, zilele de naștere treceau fără un telefon, iar casa răsuna de tăcere.
Am încercat să iau legătura cu ei de mai multe ori. Am sunat, am trimis mesaje și chiar am scris scrisori. Dar răspunsurile erau mereu aceleași: „Suntem ocupați, mamă,” sau „O să venim curând.” Curând s-a transformat în ani. Cinci ani mai exact. Cinci ani lungi fără o singură vizită din partea copiilor mei.
În acest timp, nepoata mea, Elena, a devenit sprijinul meu. Locuia aproape și mă vizita în fiecare weekend. Mă ajuta cu cumpărăturile, mă ducea la programările medicale și, cel mai important, îmi ținea companie. Prezența Elenei era o binecuvântare și adesea o consideram fiica pe care nu am avut-o niciodată.
Într-o zi, în timpul uneia dintre discuțiile noastre de weekend, i-am menționat Elenei că mă gândesc să-i las casa ei prin testament. A fost surprinsă și a insistat că nu trebuie să fac asta. Dar simțeam că este lucrul corect de făcut. Ea a fost acolo pentru mine când nimeni altcineva nu a fost.
Probabil că vestea s-a răspândit pentru că într-o săptămână, Andrei și Ana au apărut la ușa mea. Era prima dată când îi vedeam după ani de zile. Nu au venit cu salutări calde sau scuze pentru absența lor. În schimb, au venit cu acuzații și cereri.
„Cum poți să te gândești să-i dai casa Elenei?” a strigat Andrei.
„Nici măcar nu e fiica ta!” a adăugat Ana.
Am fost surprinsă de ostilitatea lor. Am încercat să le explic raționamentul meu, dar nu au vrut să asculte. Au acuzat-o pe Elena că mă manipulează și au amenințat că vor contesta testamentul dacă voi merge mai departe cu planul meu. Scena a fost sfâșietoare. Propriii mei copii, pe care i-am crescut cu dragoste și grijă, mă tratau acum ca pe un obstacol în calea moștenirii lor.
Zilele care au urmat au fost pline de tensiune. Andrei și Ana au început să mă viziteze mai des, dar vizitele lor erau departe de a fi plăcute. Se certau între ei și cu mine despre casă. Chiar au încercat să mă convingă că Elena mă ajută doar pentru proprietate.
Elena, pe de altă parte, a continuat să mă sprijine fără nicio așteptare. Nu a adus niciodată în discuție testamentul sau casa după acea conversație inițială. Grija și preocuparea ei sinceră erau evidente în acțiunile sale.
Pe măsură ce timpul a trecut, stresul și-a pus amprenta asupra sănătății mele. Certurile constante și realizarea că copiii mei se interesau doar de casă m-au făcut să mă simt mai singură ca niciodată. Întotdeauna am sperat că copiii mei vor fi acolo pentru mine la bătrânețe, dar era clar că prioritățile lor erau altele.
În cele din urmă, am decis să las casa Elenei. Nu era vorba despre proprietate; era vorba despre recunoașterea persoanei care a fost cu adevărat acolo pentru mine. Relația mea cu Andrei și Ana rămâne tensionată și mă îndoiesc că va mai fi vreodată la fel.
Familia ar trebui să fie despre dragoste și sprijin, nu despre posesiuni materiale. Este o lecție dureroasă pe care a trebuit să o învăț în anii mei târzii.